Tinerii fermieri interesați de accesarea sprijinului de până la 70.000 de euro pentru instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole vor putea să-și sporească șansele de finanțare transferul exploatațiilor agricole și realizând, în acest fel, o comasare a fermelor. 

Procedura de preluare a unei exploatații agricole trebuie să parcurgă mai mulți pași de la schimbarea contractelor inițiale de proprietate sau folosință asupra terenurilor agricole și până la înregistrarea noii exploatații agricole la APIA și, ulterior, depunerea proiectului de investiții în cadrul măsurii DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Concret, transferul de exploatație de la un fermier cedent către un fermier cesionar se va face pentru întreaga exploatație, respectiv prin cedarea tuturor unităților utilizate pentru activități agricole (terenuri și/sau animale).

Transferul exploatațiilor agricole se poate realiza în orice moment anterior deciziei APIA de plată pe numele fermierului care cedează exploatația.

În cazul în care transferul exploatațiilor agricole se face în scopul sporirii șanselor de finanțare în cadrul unui proiect ce vizează instalarea tinerilor fermieri în cadrul măsurii DR-30, procedura trebuie să parcurgă mai multe etape: 

Vrei să-ți dezvolți afacerea prin intermediul fondurilor europene?

1. Transferul exploatațiilor agricole de la cedent la cesionar

Transferul exploatațiilor agricole se face prin intermediul unuia dintre următoarele documente:

  • contract de vânzare cumpărare;
  • contract de arendă;
  • contract de închiriere;
  • contract de concesiune;
  • contract de donație;
  • contract de comodat
  • alte documente similare. 

Prin urmare, fermierul cedent trebuie să dețină un drept real asupra exploatației agricole vegetale și/sau zootehnice pe care intenționează să o cedeze.

Atenție! Terenurile și animalele din cadrul exploatației nu pot fi transferate unui nou fermier în cazul în care sunt exploatate sau utilizate în baza unor contracte precum:

  • contract de arendă;
  • contract de închiriere;
  • contract de concesiune;
  • contract de comodat.

În aceste situații transferul exploatației agricole ar lua forma unor contracte de subarendare, subconcesionare sau subînchiriere, operațiuni juridice interzise explicit în Codul Civil.

2. Înregistrarea transferului exploatațiilor agricole la APIA

În termen de zece zile de la data transferului exploatațiilor agricole, fermierul care preia integral exploatația agricolă (cu toate unitățile de producție din cadrul acesteia vegetale și/sau zootehnice) va depune la centrul APIA unde a fost înregistrată anterior cererea de plată a fermierului cedent următoarele documente:

  • cererea pentru transfer de exploatație / schimbarea formei de organizare;
  • documentele în baza cărora s-a efectuat transferul exploatației agricole;
  • dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancară din România.

3. Înregistrarea exploatației agricole de noul fermier

După parcurgerea primilor doi pași, fermierul ce preia exploatația agricolă va depune la centrul APIA o cerere de plată însoțită de documentele justificative.

În situația în care fermierul care preia exploatația agricolă nu a fost înscris în RUI, acesta va completa un formular de înscriere în RUI pus la dispoziție de APIA.

Începând din acest moment, toate drepturile și obligațiile în relația cu APIA ale fermierului care cedează exploatația agricolă vor reveni fermierului cesionar. 

4. Pregătirea proiectului de investiții în cadrul măsurii DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri 2023

După ce exploatația agricolă a fost înregistrată de noul fermier la APIA, acesta poate începe pregătirea proiectului de investiții pentru accesarea ajutorului financiar de până la 70.000 de euro în cadrul măsurii DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Proiectul de investiții presupune întocmirea unei cereri de finanțare, întocmirea planului de afaceri și obținerea unor documente justificative pentru fermieri, firmă și exploatația agricolă.

Exploatația agricolă (vegetală și/sau zootehnică) trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 SO și 100.000 SO, iar tânărul fermier trebuie să îndeplinească la rândul său o serie de condiții:

  • să aibă vârsta până la 40 de ani;
  • să fie în primii doi ani de când a preluat conducerea unei exploatații agricole;
  • să întocmească un plan de afaceri în vederea dezvoltării exploatației agricole proprii.

De asemenea, tinerii fermieri cu studii relevante în domeniul în care se propune realizarea investiției vor putea obține punctaj suplimentar în etapa de evaluare și selecție a cererilor de finanțare. 

Tinerii fermieri care propun comasarea unor exploatații agricole vor primi, de asemenea, punctaj suplimentar.

Vrei să-ți dezvolți afacerea prin intermediul fondurilor europene?

Fonduri Europene Agricultură

Afla din acest ghid GRATUIT care sunt principalele oportunități de finantare pentru agricultori in perioada 2023-2027.

Ghid Fonduri Europene Agricultura 2023-2027

You have Successfully Subscribed!

fonduri europene Digitalizarea IMM

NU RATA FONDURILE EUROPENE!

Aboneaza-te la newsletter și află primul cand se lansează noi măsuri pentru finanțarea afacerilor din fonduri europene nerambursabile!

 

Ai fost abonat cu succes la newsletter!