În cursul anului 2018 se vor lansa numeroase programe de finanțare, atât din fonduri europene, cât și naționale. Unele sunt destinate întreprinderilor start-up, în timp ce altele pot fi accesate doar de către firmele cu istoric; în unele situații, finanțarea nerambursabilă acoperă în întregime valoarea investiției, iar în alte cazuri beneficiarul trebuie să asigure cofinanțarea proiectului din surse proprii. Prin urmare, alegerea programului optim de finanțare se poate dovedi o sarcină dificilă, având în vedere numărul mare de variabile de care trebuie să ții cont. Tocmai de aceea, cei mai mulți solicitanți de finanțări nerambursabile apelează la firme de consultanță pentru pregătirea și implementarea planurilor de afaceri. Totuși, alegerea programului optim de finanțare poate fi făcută în doar câteva secunde, iar în acest articol vom vedea exact cum.

Din informațiile disponibile în acest moment, în cursul anului 2018 vor fi lansate 12 programe de finanțare din fonduri naționale și europene, destinate activităților economice de producție, prestare servicii și în mai mică măsură activităților de comerț. În ciuda numărului foarte mare de opțiuni pe care un solicitant le are la dispoziție, nu toate programele de finanțare au aceleași condiții de eligibilitate, prin urmare sunt destinate unor idei de afaceri total diferite.

Condițiile de eligibilitate ale fiecărui program de finanțare sunt detaliate în cadrul ghidului solicitantului, un document ce este actualizat cu ocazia lansării unei noi sesiuni. Prin urmare, pentru a putea alege programul de finanțare potrivit ideii tale de proiect, va trebui să cunoști în detaliu aceste ghiduri ale solicitantului, ceea ce reprezintă o sarcină extrem de dificilă, având în vedere faptul că fiecare document are aproximativ 100 de pagini.

În ciuda volumului foarte mare de informații, criteriile esențiale în funcție de care vom alege programul de finanțare potrivit ideii noastre de proiect sunt următoarele:

 • codul CAEN aferent activității propuse spre finanțare;
 • locul de implementare al proiectului;
 • forma de organizare a firmei solicitante;
 • vechimea firmei solicitante de ajutor financiar nerambursabil;
 • valoarea ajutorului financiar nerambursabil;
 • valoarea contribuției proprii de care solicitantul trebuie să dispună.

Identificarea codului CAEN al activității propuse spre finanțare

Principalul criteriu în funcție de care vom alege programul optim de finanțare este codul CAEN al activității desfășurate.

CAEN reprezintă acronimul utilizat pentru a desemna clasificarea statistică națională a activităților economice din România. Această clasificare a fost proiectată pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a activităților economice.

Indiferent care este activitatea pentru care dorești să obții finanțare, există un singur cod CAEN în care ideea ta de proiect poate fi încadrată.

Iată câteva exemple:

 • producția mobilierului pentru bucătărie se încadrează în codul CAEN 3102 – Fabricarea de mobilă pentru bucătării;
 • consultanța pentru accesarea fondurilor europene se încadrează în codul CAEN 7022 – Activități de consultanță pentru afaceri și management;
 • brutăriile se încadrează în codul CAEN 1071 – Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.

Verifica aici și alte coduri CAEN.

În cazul proiectelor complexe, care își propun desfășurarea mai multor activități economice și, prin urmare, mai multe coduri CAEN, trebuie menționat faptul că nu toate programele permit finanțarea acestora. Astfel, pentru a fi eligibil, proiectul tău trebuie să cuprindă o singură activitate economică.

Știind care este codul CAEN al ideii tale de afaceri, va trebui să utilizezi aplicația noastră pentru identificarea programului optim de finanțare. Iată cum funcționează aplicația:

 • sunt centralizate 12 programe de finanțare din fonduri naționale și europene;
 • introdu codul CAEN format din patru cifre;
 • apasă ENTER;
 • în mod automat, aplicația va afișa doar acele programe de finanțare în cadrul cărora ideea ta de proiect este eligibilă.

De la 12 programe de finanțare afișate inițial, acum vei avea de ales între un număr de 2-4 programe, iar măsura optimă de finanțare poate fi aleasă doar după parcurgerea următorilor pași:

Locul de implementare al proiectului

Unele programe de finanțare sunt destinate finanțării proiectelor implementate în mediul rural, în timp ce altele finanțează proiectele din mediul urban.

Locul de implementare al proiectului nu este neapărat același lucru cu sediul social al companiei. Prin urmare, atunci când intenționezi să implementezi un proiect într-o altă locație decât sediul social al firmei, acesta este criteriul care contează.

Următoarele programe de finanțare pot fi accesate doar în cazul în care implementezi proiecte în spațiul rural:

 • Programul Național de Dezvoltare Rurală submăsura 6.2, destinată înființării activităților non-agricole în spațiul rural;
 • Programul Național de Dezvoltare Rurală submăsura 6.4, destinată dezvoltării activităților non-agricole în spațiul rural.

De asemenea, acestea sunt cele mai importante programe de finanțare pe care le ai la dispoziție pentru implementarea unor proiecte în mediul urban:

 • Programul Operațional Regional 2.1.A destinat microîntreprinderilor;
 • Programul Operațional Regional 2.2 destinat microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii.

Unele programe de finanțare pot fi accesate indiferent de locul de implementare al proiectului tău:

 • toate programele naționale de finanțare, dintre care cel mai important este Start-up Nation 2018;
 • Programul Național de Dezvoltare Rurală, submăsura 4.1 destinată dezvoltării exploatațiilor agricole;
 • Programul Național de Dezvoltare Rurală submăsura 4.2, destinată procesării produselor agricole.

Forma de organizare a firmei solicitante

Fondurile europene și naționale nu pot fi accesate de către persoanele fizice, prin urmare este obligatorie înființarea unei întreprinderi înainte de depunerea cererii de finanțare. În cadrul exercițiului financiar 2007-2013, a existat o excepție: Programul Național de Dezvoltare Rurală îți oferea posibilitatea de a solicita fonduri nerambursabile ca persoană fizică, însă, în cazul în care proiectul era aprobat, trebuia să te înregistrezi ca persoană fizică autorizată înainte de semnarea contractului de finanțare.

Astfel, în prezent, va trebui să înregistrezi la Oficiul Național al Registrului Comerțului o întreprindere, iar variantele pe care le ai la dispoziție sunt multiple:

 • persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF);
 • societate cu răspundere limitată (SRL) sau societate debutantă (SRL-D);
 • societate pe acțiuni;
 • diverse alte forme juridice specificate întotdeauna în ghidul solicitantului.

În esență, vei avea de ales între cele două forme populare de înregistrare a activității, respectiv PFA sau SRL.

În cazul în care înregistrezi un PFA, singurele finanțări importante pe care le vei putea accesa sunt oferite prin intermediul Programului național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Prin urmare, vei pierde posibilitatea de a solicita finanțare prin intermediul celorlalte programe.

Astfel, cele mai multe oportunități de finanțare le are un SRL.

Pașii necesari pentru înregistrarea unui SRL sunt detaliați aici.

Vechimea firmei solicitante

În cazul unor programe de finanțare, sunt acceptate doar firmele nou-înființate, fără a avea un istoric fiscal în spate. Cel mai important program de finanțare pentru start-up-uri este Programul Start-up Nation 2018.

În mod evident, alte măsuri de finanțare prevăd drept o condiție de eligibilitate eliminatorie vechimea firmei solicitante de peste un an, iar cele mai importante programe sunt următoarele:

 • Programul Operațional Regional;
 • Programul de Microindustrializare;
 • Programul pentru Comerț și Servicii.

Și de această dată, Programul Național de Dezvoltare Rurală face notă discordantă: atât firmele start-up, cât și cele cu istoric sunt eligibile pentru finanțare.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil

Cele mai multe programe de finanțare acordă ajutoare nerambursabile de până la 200.000 de euro, însă sunt și câteva excepții:

 • Programul Național de Dezvoltare Rurală prin intermediul submăsurilor 4.1 și 4.2;
 • Programul Operațional Regional prin măsura 2.2.

Cele mai multe programe de finanțare acordă ajutoare nerambursabile de valori mai mici. Spre exemplu:

 • Programul Start-up Nation 2018 oferă cel mult 200.000 de lei;
 • Programul de Microindustrializare oferă cel mult 450.000 de lei.

Valoarea contribuției proprii

Nu toate aceste programe de finanțare decontează 100% din valoarea investiției eligibile, prin urmare solicitantul trebuie să contribuie financiar pentru implementarea proiectului său. Valoarea contribuției proprii diferă de la un program de finanțare la altul, fiind cuprinsă, în cele mai multe cazuri între 10%  și 50%. Astfel, finanțarea nerambursabilă acordată acoperă până la 90% din valoarea proiectului.

În anul 2018 vor fi relansate două programe de finanțare în cadrul cărora nu este necesară o contribuție proprie din partea solicitantului:

 • Start-up Nation 2018;
 • Programul Național de Dezvoltare Rurală – submăsura 6.2.

În toate celelalte cazuri, solicitantul trebuie să dispună de fonduri proprii pentru cofinanțarea proiectului.

În cazul în care ai nelămuriri, te rugăm să ne lași un comentariu sau să ne scrii un mesaj prin intermediul paginii de contact.

Succes!

Înscrie-te pentru această finanțare

Trimite-ne un mesaj și te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi mai multe informații despre această finanțare.

11 + 12 =

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!