Mecanismul plății defalcate a TVA va fi obligatoriu pentru firmele în insolvență și cele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon. Acestea sunt principalele prevederi ale ordonanței Split TVA ce a trecut recent de Parlament și mai are un singur pas pentru a se aplica, respectiv promulgarea de către președinte. Proiectul de act normativ prevede și alte schimbări importante, analizate în cadrul acestui articol.

Forma aprobată în Parlament și trimisă pentru promulgare prevede că plata diferențiată a TVA va fi aplicată doar de firmele publice și private aflate în insolvență sau care au datorii la plata TVA, celelalte companii urmând să poată aplica sistemul benevol.

Firmele care înregistrează datorii la plata TVA vor aplica, în mod obligatoriu, sistemul plății defalcate a TVA, atunci când sunt depășite următoarele plafoane:

  • la finele anului 2017 au datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei (firme mari), 10.000 de lei (firme medii), 5.000 de lei (firme mici și persoane fizice), dacă acestea nu sunt achitate în ianuarie 2018;
  • începând de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență mai mari de 15.000, 10.000, respectiv 5.000 de lei.

Totodată, firmele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA nu sunt obligate să aplice acest sistem, însă pot aplica prevederile split TVA în mod voluntar.

Astfel, societățile neplătitoare de TVA și persoanele ce desfășoară activități independente, cazul persoanelor fizice autorizate, nu vor fi nevoite să facă două plăți atunci când vor efectua achiziții de la societăți ce aplică sistemul splitării de TVA.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!