În etapa de evaluare a proiectelor, evaluatorii pot transmite solicitanților de fonduri nerambursabile întrebări care vizează diverse aspecte menționate în cererea de finanțare sau în planul de afaceri. În cazul în care explicațiile oferite nu sunt suficiente sau nu sunt oferite în termenul limită impus de către evaluator, cererea de finanțare în cauză va fi respinsă. Iată cum arată o solicitare de clarificări și răspunsurile care au fost elaborate și transmise echipei de evaluatori pentru un proiect Start-up Nation 2018-2019.

După depunerea cererilor de finanțare și a celorlalte documente solicitate (plan de afaceri, declarații pe proprie răspundere, oferte financiare și tehnice, documente contabile, etc), proiectele sunt evaluate, urmând să fie stabilit un punctaj final în funcție de care se vor întocmi rapoartele de evaluare și selecție.

În cazul în care diverse aspecte esențiale lipsesc din documentația depusă sau sunt tratate insuficient, evaluatorii sunt îndreptățiți să transmită solicitantului de fonduri nerambursabile o listă de întrebări. În funcție de răspunsurile oferite, evaluatorii pot calcula punctajul proiectului în funcție de care proiectul va primi finanțare sau nu.

Iată doar câteva aspecte care pot face obiectul unor solicitări de clarificări:

  • bugetul proiectului este insuficient detaliat;
  • achizițiile propuse nu sunt justificate;
  • fluxul de numerar nu cuprinde cheltuieli esențiale (salarii, impozite, materii prime, etc);
  • prognozele financiare nu sunt întocmite corect (activul și pasivul contabil nu sunt egale, fluxul de numerar este negativ, etc);
  • nu sunt detaliate suficient noile locuri de muncă sau nu sunt corelate cu utilajele propuse spre achiziție.

Solicitarea de clarificări îi este transmisă întotdeauna solicitantului de fonduri nerambursabile, chiar și în situația în care documentația a fost întocmită de către o firmă de consultanță. În acest caz, solicitantul de finanțare va transmite consultantului său întrebările și vor elabora împreună răspunsurile, în funcție de clauzele contractului de consultanță și de specificul aspectelor solicitate.

În continuarea articolului vom atașa o solicitare de clarificări primită pentru un proiect ce a fost depus pentru finanțare în cadrul ultimei ediții a programului Start-up Nation 2018-2019. De asemenea, vor fi prezentate și răspunsurile oferite de către consultant pentru întrebările evaluatorului.

CONȚINUT PREMIUM

Următoarele secțiuni ale acestui articol pot fi citite doar de către abonații premium ai site-ului nostru. Absolvenții cursurilor organizate de Construim Proiecte au acces gratuit nelimitat la toate secțiunile și materialele premium din site, după crearea unui cont de utilizator.

Abonamente

Mult succes!

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!