Salariul minim brut pe economie ar urma să crească cu 150 de lei, începând din luna ianuarie a anului 2019, conform unor declarații recente ale ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu. Această majorare ar determina creșterea salariului minim net încasat efectiv de un salariat, dar și a contribuțiilor sociale aferente. Iată câți bani ar putea primi în plus muncitorii plătiți cu salariul minim pe economie, dacă măsura va fi aplicată.

Conform unor declarații recente ale ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, salariul minim brut pe economie ar uma să crească cu 150 de lei, de la 1.900 de lei cât este în prezent, la 2.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2019.

„Lucrăm la o hotărâre de Guvern pentru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie 2019 şi va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre asta săptămâna trecută când ne-am întâlnit cu patronatele şi sindicatele”, a declarat ministrul.

Salariul minim pe economie crește. Cine va beneficia?

Conform unui studiu privind dinamica pieței muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecției Muncii, aproximativ 46% dintre contractele de muncă din economie sunt în zona salariului minim, datele fiind valabile la data de 1 octombrie 2017.

Concret, majorarea salariului brut cu 150 de lei va determina o creștere și a salariului net, respectiv a banilor efectiv încasați de către muncitorii plătiți cu minimul pe economie, însă majorarea cuprinde de  asemenea și creșterea taxelor salariale și a contribuțiilor sociale aferente.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, un salariat plătit cu minimul pe economie ar urma să primească:

  • salariu brut: 2.050 de lei;
  • salariu net: 1.250 de lei.

Totodată, această creștere a salariului brut va determina și creșterea contribuțiilor sociale și a taxelor salariale:

  • contribuția socială pentru pensii (CAS): 513 lei, în creștere de la 475 de lei;
  • contribuția socială pentru sănătate (CASS): 205 lei, în creștere de la 190 de lei;
  • impozit pe veniturile salariale: 82 de lei, în creștere de la 73 de lei.

Față de aceste costuri salariale, societatea va mai achita bugetului de stat și o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), în valoare de 46 de lei, față de 43 de lei, cât este în prezent, raportată la actualul salariu brut de 1.900 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie este de 1.900 de lei, ceea ce reprezintă în prezent un salariu net de 1.162 de lei.

Atenție! Creșterea salariului minim pe economie analizată în acest articol nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, măsura trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial. 

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!