Schimbările legislative intrate în vigoare în 2018, dar și majorarea salariului brut pe economie îi pot determina pe mulți specialiști să renunțe la statutul de angajat și să-și înregistreze microîntreprinderi prin intermediul cărora să presteze aceleași servicii, beneficiind astfel de o impozitare mult mai avantajoasă. În acest context, ne-am propus să analizăm comparativ sistemele de impozitare pentru salariați și antreprenori, luând în calcul un câștig brut anual de 100.000 de lei.
Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) au fost incluse în întregime în valoarea salariului brut, fiind trecute astfel în sarcina exclusivă a angajatului, în timp ce impozitul pe veniturile salariale a fost diminuat de la 16% la doar 10%. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că firma rămâne în continuare cea care calculează, reține și plătește la bugetul de stat aceste contribuții în contul salariaților săi.
Suplimentar, salariul minim brut pe economie a crescut succesiv în ultimii ani, făcând ca acum acesta să fie de 2.080 de lei, fără a discuta cazurile particulare ale angajaților din construcții sau a posturilor ce necesită studii superioare.
În acest context, vom analiza în continuare trei scenarii:
- angajat în cadrul unei societăți pentru un venit brut anual de 100.000 de lei;
- antreprenor care încasează un venit brut anual de 100.000 de lei prin intermediul unei microîntreprinderi fără salariați;
- antreprenor care încasează același venit brut anual, însă prin intermediul unei microîntreprinderi la care el este singurul angajat.
Astfel, vom analiza în cele ce urmează care este scenariul care îi permite acestui specialist ipotetic să păstreze pentru sine cea mai mare parte din câștigul brut anual.
Impozitarea salariului vs impozitarea microîntreprinderii
Concret, un salariat achită următoarele contribuții sociale și impozite:
- CAS de 25% din valoarea salariului brut;
- CASS de 10% din valoarea salariului brut;
- impozitul pe veniturile salariale în procent de 10%.
În același timp, impozitarea aplicabilă microîntreprinderilor este mai redusă, fiind datorate următoarele plăți la bugetul de stat:
- impozit pe cifra de afaceri în procent de 1% în cazul în care firma are cel puțin un salariat sau 3% în cazul în care firma nu are salariați;
- impozit pe dividende în procent de 5% din valoarea brută a profitului repartizat în acest fel.
Suplimentar, pentru dividendele încasate, antreprenorul va plăti CASS de 10%, însă acest cost poate fi plafonat la valoarea a 12 salarii minime brute pe economie.
Angajat în cadrul unei firme
În acest scenariu, vom presupune că specialistul amintit în exemplul nostru este angajat în cadrul unei firme care îi achită un salariu brut anual de 100.000 de lei. Această sumă anuală reprezintă un salariu lunar de 8.333 de lei, iar contribuțiile sociale și impozitele lunare pentru acest venit vor fi următoarele:
Anual, plecând de la sumele prezentate în tabelul de mai sus, salariatul va achita următoarele impozite și contribuții:
Astfel, pe durata unui an, societatea va achita bugetului de stat o sumă totală de 41.496 lei, ceea ce face ca venitul salarial anual net să fie de doar 58.504 lei.