Sesiunea din acest an a programului de Microindustrializare a debutat astăzi la ora 10.00, fiind programată să dureze zece zile lucrătoare. Cererile de finanțare, însoțite de planurile de afaceri și celelalte documente justificative se pot depune deja în format electronic, pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (AIPPIMM). 

Start-up Nation 2018-

Conform unui anunț publicat recent pe site-ul AIPPIMM, sesiunea din acest an a programului de Microindustrializare a fost stabilită pentru perioada 13 august – 24 august 2018, pentru o durată de zece zile lucrătoare. Recent, procedura de implementare a programului fusese aprobată prin Ordinul de ministru al mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat nr. 955/2018 și publicată în Monitorul Oficial, stabilind condițiile în care schema de minimis va funcționa în acest an, dar și forma documentelor ce vor fi utilizate.

În cadrul sesiunii din acest an, solicitanții eligibili vor putea obține un ajutor financiar de până la 450.000 de lei, ajutor destinat achiziției de echipamente și utilaje, în special. Totodată, trebuie menționat faptul că ajutorul nu acoperă integral valoarea investiției, astfel că beneficiarii vor trebui să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Conform procedurii de implementare aprobată recent, ajutorul nerambursabil poate fi accesat de către următoarele categorii de solicitanți eligibili:

 • microîntreprinderile din regiunea București-Ilfov, respectiv firmele care au până la două milioane de euro cifră de afaceri și cel mult nouă angajați;
 • IMM-urile din toate regiunile țării (inclusiv din regiunea București-Ilfov), respectiv firmele care au până la 50 de milioane de euro cifră de afaceri și cel mult 249 de salariați.

Totuși, procedura de implementare prevede și alte condiții pe care antreprenorii trebuie să le îndeplinească simultan:

Forma de organizare a societății

În cadrul programului de Microindustrializare 2018 sunt eligibile următoarele tipuri de societăți:

 • societățile comerciale, înființate în baza legii nr. 31/1990 privind societățile;
 • societățile cooperative, înființate conform legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației;
 • societățile cu răspundere limitată debutante (SRL-D), înființate conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2011.

Dincolo de aceste aspecte, este de așteptat ca cele mai multe proiecte să fie depuse de către societățile cu răspundere limitată (SRL).

Istoricul solicitanților de fonduri nerambursabile

Vor putea depune proiecte în acest an societățile care au, la data lansării sesiunii de primire a cererilor de finanțare, o vechime de cel puțin un an calendaristic.

Alte cerințe impuse solicitanților

Suplimentar, firmele care doresc să solicite finanțare nerambursabilă trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:

 • au capital integral privat;
 • asociații sau acționarii care au mai multe societăți pot aplica cu o singură firmă în cadrul programului;
 • activitatea pentru care solicită finanțare este eligibilă în cadrul programului;
 • nu au datorii la bugetul de stat sau bugetele locale;
 • nu au depășit valoarea de 200.000 de euro pe durata a trei ani fiscali consecutivi în privința ajutoarelor nerambursabile de minimis atrase.

Societățile care îndeplinesc condițiile enunțate mai sus pot pregăti proiecte doar pentru anumite activități din sfera producției de bunuri. Printre cele mai importante activități eligibile, amintim:

 • 10 Industria alimentară;
 • 13 Fabricarea produselor textile;
 • 14 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;
 • 31 Fabricarea de mobilă;
 • 32 Alte activităţi industriale n.c.a.

Mai multe detalii privind programul de Microindustrializare 2018 sunt oferite în cadrul acestui articol.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!