Investiția într-un teren de fotbal cu nocturnă reprezintă una dintre ideile de afaceri care se amortizează cu rapiditate, mai ales atunci când o parte a cheltuielilor necesare sunt suportate prin intermediul unor fonduri europene sau naționale nerambursabile. Terenul poate reprezenta baza de antrenament a unui club sportiv sau poate fi închiriat cu ora de către tinerii care vor să joate fotbal în weekend sau la finalul zilei. Dotarea terenului cu nocturnă face ca terenul să poată fi utilizat și pe timpul nopții și astfel să sporească veniturile antreprenorului.

Printre clienții unui teren de fotbal se vor regăsi pe de o parte copiii înscriși la cursurile unui club sportiv, iar pe de altă parte tineri sau adulții care închiriază cu ora terenul pentru a se relaxa jucând fotbal alături de prieteni.

Vânzările acestei afaceri pot fi însemnate, ținând cont de faptul că un teren de fotbal se poate închiria cu un preț de cel puțin 60 de lei pe oră, iar dotarea cu o instalație de nocturnă va putea asigura închirierea pe timpul nopții. Pe de altă parte, pe timpul iernii, terenul poate fi protejat de temperaturile scăzute cu ajutorul unui balon. Astfel, veniturile înregistrate pot fi continue pe durata unui an.

Costurile investiției într-un teren de fotbal cu nocturnă nu sunt mici. Ele cuprind, în primul rând, achiziția terenului, realizarea fundației, achiziția terenului sintetic, dar și a celorlalte echipamente și instalații necesare: instalație de nocturnă, balon pe timpul iernii, etc. Parțial, costurile privind investiția pot fi acoperite prin intermediul unor fonduri europene sau naționale nerambursabile, ceea ce va determina amortizarea mai rapidă a investiției și obținerea de profit după un termen mai scurt.

Finanțarea prin intermediul unor fonduri europene nerambursabile presupune parcurgerea mai multor etape:

 • stabilirea investiției necesare;
 • înființarea societății;
 • întocmirea planului de afaceri;
 • depunerea proiectului și obținerea finanțării nerambursabile.

În cele ce urmează vor fi detaliate aceste aspecte privind înființarea unui teren de fotbal din fonduri europene nerambursabile:

Investiția necesară pentru înființarea unui teren de fotbal

Pentru realizarea unui teren de fotbal, prima investiție necesară este asigurarea unei suprafețe de teren de cel puțin 1.000 de metri pătrați pe care va fi amplasat terenul sintetic și celelalte facilități ale afacerii.

Felul în care terenul este procurat nu este atât de important: societatea va putea accesa fonduri europene sau naționale nerambursabile chiar dacă terenul este în proprietate sau doar în folosință (în baza unui contract de închiriere, comodat, concesiune ,etc).

Procurarea terenului va fi principala activitate premergătoare proiectului, întrucât trebuie să fie asigurate două condiții principale:

 • terenul trebuie să fie amplasat într-o zonă ușor accesibilă, de preferat în apropierea unei zone rezidențiale;
 • terenul trebuie să fie accesibil de procurat, având în vedere faptul că achiziția terenului nu va reprezenta o cheltuială eligibilă în cazul niciunui program de finanțare.

După ce terenul va fi la dispoziția societății, realizarea proiectului va presupune realizarea următoarelor activități:

 • realizarea fundației;
 • achiziția gazonului artificial;
 • achiziția instalației de nocturnă;
 • achiziția de porţi de fotbal şi a plaselor de fotbal;
 • împrejmuirea terenului cu gard sau plasă.

Investiția necesară, atunci când terenul este închiriat, reprezintă cel puțin 30.000 de euro și poate depăși cu ușurință și 100.000 de euro, în funcție de numărul terenurilor de fotbal realizate, de dotarea acestora, de calitatea instalației de nocturnă, de realizarea unor facilități suplimentare (vestiare, grupuri sanitare, cabine de duș, etc).

De asemenea, în cazul în care antreprenorul dorește ca activitatea să se desfășoare și în timpul sezonului rece, va fi necesară achiziția unui balon care să  acopere terenul de fotbal și să asigure o temperatură optimă. Baloanele pentru terenurile de fotbal sunt de două feluri:

 • realizate dintr-o structură metalică și acoperite cu o prelată;
 • balon presostatic din polyester.

Totodată, utilizarea terenului de fotbal pe timpul iernii necesită achiziția unui generator de aer cald.

Start-up Nation 2018-

Înființarea societății comerciale și alte aspecte juridice

Realizarea investiției și accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru înființarea unui teren de fotbal necesită înregistrarea afacerii la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Deși sunt permise mai multe forme de înregistrare, se recomandă înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL).

Pașii și documentele necesare sunt enumerate în cadrul acestei pagini de pe site-ul ONRC.

Pentru realizarea unui teren de fotbal, indiferent că este vorba de un teren de fotbal acoperit sau un teren de fotbal în aer liber, societatea va trebui să își înscrie în actul constitutiv codul CAEN 9311 – Activități ale bazelor sportive.

În baza acestui cod CAEN, societatea nou înființată va putea exploata instalațiile destinate evenimentelor sportive desfășurate în sală sau în aer liber pentru profesioniști sau amatori, fotbalul fiind una dintre activitățile sportive amintite în mod explicit în lista activităților permise.

Fonduri europene și naționale pentru un teren de fotbal

Înființarea unui teren  de fotbal se poate realiza și prin intermediul mai multor fonduri europene sau naționale nerambursabile.

Cea mai simplă cale pentru identificarea programului de finanțare potrivit este utilizarea acestei aplicații, care afișează după introducerea codului CAEN toate fondurile europene sau naționale.

Prin urmare, pentru înființarea unui teren de fotbal, cele mai potrivite soluții sunt oferite prin următoarele programe de finanțare:

În spațiul rural, investiția se poate realiza prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), măsura 6.4 destinată înființării și dezvoltării de activități non-agricole în spațiul rural. Iată principalele caracteristici ale acestei finanțări:

 • ajutorul financiar nerambursabil poate ajunge la 200.000 de euro;
 • este necesară o contribuție proprie de 30% din valoarea eligibilă a proiectului;
 • banii pot fi utilizați pentru realizarea de construcții, amenajări și achiziția de dotări și echipamente;
 • finanțarea se acordă conform principiului decontării unor cheltuieli deja efectuate de beneficiar din fonduri proprii sau credite bancare;
 • firma poate fi nouă, fără istoric anterior.

În mediul urban, cea mai potrivită sursă de finanțare este oferită de Programul Operațional Regional, prin intermediul liniei 2.1.A destinată microîntreprinderilor cu istoric de cel puțin un an fiscal integral:

 • ajutorul financiar nerambursabil poate ajunge la 200.000 de euro;
 • este necesară o contribuție proprie de 10% din valoarea eligibilă a proiectului;
 • banii pot fi utilizați pentru realizarea de construcții, amenajări și achiziția de dotări și echipamente;
 • finanțarea se acordă conform principiului decontării unor cheltuieli deja efectuate de beneficiar din fonduri proprii sau credite bancare.

Alternativ, pentru investiții mai mici, antreprenorii pot accesa programul Start-up Nation:

 • ajutorul financiar maxim acordat este de 200.000 de lei;
 • nu este necesară contribuția proprie;
 • banii pot fi utilizați pentru achiziția de echipamente și dotări, fără a fi posibilă realizarea de construcții sau fundații;
 • se pot deconta pentru cel mult 12 luni de zile salariile, utilitățile și chiriile;
 • firma trebuie să fie nouă, fără istoric anterior.

Dacă dorești să înființezi un teren de fotbal și ai întrebări suplimentare privind etapele necesare sau accesarea de fonduri europene sau naționale, ne poți contacta și îți vom oferi informațiile necesare în scurt timp.

Mult succes!

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!