Realizarea unei linii de producție de paste făinoase este posibilă în cursul acestui an prin intermediul programului Start-up Nation, o măsură de finanțare ce acordă antreprenorilor un ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei, fără contribuție proprie. Antreprenorii trebuie să își stabilească investiția necesară, luând în calcul echipamentele tehnologice specifice producției de paste, dar și alte cheltuieli necesare, precum plata chiriei, a salariilor sau a utilităților consumate.

Producția de paste făinoase este una dintre acele idei de afaceri ce se pot realiza cu o investiție minimă, liniile tehnologice având capacități diferite și, prin urmare, prețuri de la câteva mii de euro la peste o sută de mii de euro.

Printre principalii clienți ai acestei afaceri se vor regăsi restaurantele, unitățile de catering, dar și persoanele fizice care vor căuta paste făinoase de calitate la prețuri accesibile și eventual produse din materii prime ecologice.

Realizarea unei linii tehnologice pentru producția de paste făinoase prin intermediul fondurilor nerambursabile europene sau naționale presupune parcurgerea de către antreprenor a următoarelor etape:

  • stabilirea investiției necesare, pe baza unor oferte din partea comercianților de astfel de echipamente;
  • înființarea societății comerciale la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC);
  • pregătirea proiectului și depunerea cererii de finanțare pentru obținerea de fonduri nerambursabile.

Investiția necesară pentru producție de paste făinoase

Producția de paste făinoase necesită achiziția unei linii tehnologice complete, formată cel puțin din următoarele echipamente:

  • presă pentru pastă, dotată cu ventilator pentru uscarea prealabilă a pastei și cuțit rotativ pentru reglare electronică a lungimii de tăiere;
  • matriță pentru presă;
  • mixer;
  • bandă de alimentare;
  • agitator pentru pentru pre-uscare de paste scurte și umplute cu durată lungă de conservare;
  • uscător static cu sistem electronic pentru reglarea umidității în exces;
  • pasteurizator paste proaspete;
  • mașină de ambalat paste;
  • mobilier din inox.

Echipamentele descrise mai sus formează o linie completă pentru producția de paste făinoase, având o capacitate de producție de aproximativ 100-150 de kg/oră.

În completarea acestor utilaje, antreprenorul poate prevede în planul său de afaceri achiziția altor bunuri necesare pentru desfășurarea activității:

  • autoutilitară pentru transportul materiilor prime sau livrarea produselor obținute către clienți;
  • aparate de ventilare necesare în spațiul de producție;
  • echipamente IT sau softuri necesare (laptop cu programe informatice ge gestiune a stocurilor și program de contabilitate, spre exemplu).

În cazul în care investiția se va realiza prin intermediul unor fonduri nerambursabile europene sau naționale, antreprenorii trebuie să ia în calcul faptul că investiția decontează, în multe situații, și unele cheltuieli operaționale, însă pentru cel mult 12 luni de la data semnării acordului de finanțare:

  • salarii și contribuții sociale;
  • chiria spațiului de lucru;
  • utilitățile consumate în cadrul procesului de producție a pastelor făinoase.
Start-up Nation 2018-

Înființarea societății și alte aspecte juridice

Activitatea de producție de paste făinoase poate demara după înființarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a unei societăți comerciale. Dintre toate formele juridice disponibile, se recomandă înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL), soluție ce devine chiar mai atractivă, după aprobarea plății trimestriale a dividendelor pentru acționari sau asociați.

Înființarea unui SRL se realizează în trei zile, iar pașii și documentele necesare sunt explicate în amănunt pe site-ul ONRC.

Tot în momentul înființării firmei trebuie rezolvat un alt aspect juridic important, respectiv adăugarea în actul constitutiv al societății sau în statutul său a activității economice ce-i va da dreptul de a produce și de a comercializa paste făinoase.

Activitatea trebuie să fie înscrisă în actul constitutiv încă de la înființarea firmei, iar dacă investiția se va realiza prin intermediul fondurilor nerambursabile europene sau naționale, autorizarea codului CAEN se poate realiza doar în momentul în care echipamentele sunt deja achiziționate și puse în funcțiune.

Astfel, codul CAEN necesar este 1073 – Fabricarea macaroanelor, tăițeilor, cus-cus-ului și a altor produse făinoase similare, iar înregistrarea acestei activități va permite societății producerea de paste făinoase precum:

  • macaroane și tăiței, fie că sunt gătite sau umplute;
  • cus-cus;
  • produse din paste făinoase conservate sau congelate.

Obținerea unei finanțări nerambursabile pentru achiziția echipamentelor

Atunci când antreprenorul nu poate achiziționa din fonduri proprii utilajele și echipamentele, există posibilitatea obținerii unui ajutor financiar nerambursabil prin intermediul programelor de finanțare europene sau naționale.

Accesarea oricărui program național sau european se poate face doar după înființarea societății comerciale, așa cum s-a amintit la punctul anterior.

Pentru o societate nou-înființată, fără istoric, cel mai atractiv program de finanțare este Start-up Nation 2018:

  • ajutorul maxim este de 200.000 de lei;
  • nu se solicită contribuție proprie pentru cheltuielile eligibile;
  • se pot deconta inclusiv salariile, utilitățile sau chiria pentru 12 luni de zile.

În cazul în care societatea are vechime, soluția de finanțare recomandată este programul de Microindustrializare 2018:

  • ajutorul maxim este de până la 450.000 de lei;
  • se solicită o contribuție proprie de cel puțin 10%;
  • se pot achiziționa spații de lucru sau autoutilitare;

În cazul în care ai întrebări suplimentare, te rugăm să ne contactezi.

Mult succes!

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!