Investiția într-o fabrică de bere artizanală a devenit una dintre cele mai atractive idei de afaceri în 2018, antreprenorii fiind atrași de posibilitatea de a-și crea berea sub o marcă comercială proprie. Fiind vorba de producție de alcool, investițiile realizate din fonduri europene sunt foarte rare, însă afacerea nu își pierde, în felul acesta, din avantaje. Potențialii clienți sunt deschiși să încerce noi produse, iar o linie de producție a berii de capacitate mică se poate realiza și prin intermediul  fonduri proprii.

Piața berii din România înregistrează creșteri mici de la un an la altul, fiind o piață matură, fără oscilații puternice, ceea ce face dificilă pătrunderea noilor producători în acest domeniu de activitate. Cu toate acestea, nu același lucru este valabil pentru micile fabrici de producție a berii artizanale. Clienții acestor produse sunt, în special, restaurantele, pub-urile, cluburile care doresc să ofere clienților lor un produs nou, diferit de cele existente pe piață.

În România, consumul de bere este de aproximativ 82 de litri/cap de locuitor, conform ultimelor date statistice oferite de Asociația Berarii României și valabile pentru anul 2017.

Investiția într-o fabrică de bere artizanală trebuie să respecte mai multe etape:

  • stabilirea investiției necesare;
  • înființarea societății și stabilirea celorlalte aspecte juridice ale afacerii;
  • întocmirea planului de afaceri;
  • pregătirea proiectului pentru o fabrică de bere artizanală;
  • obținerea unei finanțări nerambursabile.

Iată în ce constă pregătirea unei astfel de investiții:

Investiția necesară pentru o fabrică de bere artizanală

Investiția într-o fabrică de bere este importantă, putând ajunge la câteva milioane de euro, în cazul în care se urmărește o producție însemnată. Cu toate acestea echipamentele și utilajele necesare pentru a dota o fabrică de bere artizanală pot fi și mai simple, atunci când întregul proces tehnologic este semi-automat, iar producția este artizanală.

Iată care sunt principalele utilaje și echipamente necesare pentru a dota o fabrică de bere artizanală:

  • rezervoare de producție a berii realizate din oțel inoxidabil;
  • sisteme complete de fermentare;
  • unități de fermentare și maturare;
  • sisteme de fermentare cilindrice-conice;
  • cuve de fermentație deschise;
  • tancuri de deservire, realizate din oțel inoxidabil, utilizate pentru păstrarea berii la finalul procesului de producție;
  • sisteme pentru depozitarea și dozarea drojdiei de bere;
  • echipamente de răcire a berii;
  • instalație pentru curățarea și dezinfectarea echipamentelor de producere a berii;
  • stație de aer sub presiune;
  • echipamente pentru filtrarea berii;
  • pasteurizator;
  • sistem de îmbuteliere a berii în sticle.

Linia tehnologică pentru o fabrică de bere poate fi achiziționată și prin intermediul fondurilor europene. Având în vedere faptul că producția de alcool nu este, în mod frecvent, sprijinită prin intermediul fondurilor europene, singura soluție este oferită de Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin intermediul unei scheme de minimis din cadrul măsurii 4.2 – Procesarea produselor agricole. Informații suplimentare privind obținerea unei finanțări europene pentru a dota o fabrică de bere sunt oferite în ultimul capitol al acestui articol.

Start-up Nation 2018-

Înființarea societății comerciale

După stabilirea investiției necesare, societatea trebuie să fie înființată la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), iar pașii necesari pentru o societate cu răspundere limitată (SRL) sunt detaliați în această secțiune.

Totodată, la momentul depunerii actelor pentru înregistrarea societății la ONRC, actul constitutiv trebuie să cuprindă următorul cod CAEN:

1105 – Fabricarea berii

Înregistrarea acestui cod CAEN în actul constitutiv îi va permite societății să înființeze o fabrică de bere artizanală, principalele băuturi pe care le poate realiza și vinde fiind următoarele:

  • băuturi din malț, cum sunt berea și berea neagră;
  • bere cu conținut redus de alcool;
  • bere fără alcool.

Codul CAEN sus menționat se va înregistra la momentul înființării societății și se va autoriza după achiziția echipamentelor și utilajelor identificate ca fiind necesare în planul de afaceri. În lipsa autorizării codului CAEN, fabrica de bere nu va putea primi avizele și autorizațiile de funcționare necesare, astfel că nici producția de bere nu va putea demara.

Fonduri europene pentru o fabrică de bere

După cum am menționat anterior, producția de alcool nu este sprijinită de programele de finanțare din fonduri europene sau naționale. Cu toate acestea, există o singură soluție de finanțare nerambursabilă pe care un antreprneor o poate accesa, respectiv Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin intermediul unei scheme de minimis din cadrul măsurii 4.2 – Procesarea produselor agricole.

Iată principalele aspecte privind această finanțare:

  • ajutorul financiar maxim acordat este de 300.000 de euro;
  • se solicită o contribuție proprie din partea beneficiarului de 50%;
  • beneficiarul va trebui să suporte în întregime valoarea TVA-ului aferent investiției;
  • fabrica de bere trebuie să obțină toate avizele, acordurile și autorizațiile de funcționare înainte ca producția să înceapă efectiv.

Intenționezi să înființezi o fabrică de bere prin intermediul unor fonduri europene și ai întrebări suplimentare? Ne poți contacta prin intermediul paginii de contact și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

Mult succes!

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!