Investiția într-o mică fabrică de procesare miere (aici intrând îmbutelierea sau ambalarea mierii de albine) este una din afacerile care pot debuta cu o investiție minimă în perioada următoare, gradul de complexitate al tehnologiei fiind, totuși, redus față de alte domenii de activitate. În același timp, necesarul de forță de muncă este minim, iar materia primă este disponibilă în țara noastră în cantități suficiente. În 2018, dar și în anii următori, investiția într-o linie de procesat miere este susținută din fonduri europene și naționale nerambursabile, contribuția proprie a antreprenorului fiind, în unele cazuri, chiar zero.

România este, în mod constant, unul dintre producătorii importanți de miere de la nivelul Uniunii Europene, beneficiind de avantajul poziționării geografice în partea de sud a continentului, unde condițiile climatice sunt mai favorabile apiculturii. România a produs, spre exemplu, în 2015 o cantitate de 35.000 tone de miere de albine, ceea ce o poziționează pe locul întâi în topul țărilor din Uniunea Europeană, potrivit raportului Comisiei Europene privind programele naționale de apicultură în perioada 2013-2015.

Ținând cont de aceste aspecte, putem concluziona că unitățile de procesare a mierii sunt insuficiente pentru întreaga cantitate de miere produsă de apicultorii români, în fiecare an o cantitate importantă fiind exportată ca materie primă. De aceea, procesarea industrială a mierii poate aduce un profit consistent antreprenorilor interesați de acest domeniu de activitate.

În cursul anului 2017, în prima ediție a programului de finanțare Start-up Nation, echipa noastră de consultanți a obținut o finanțare nerambursabilă de aproape 200.000 de lei (circa 44.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data depunerii proiectului) pentru un antreprenor ce a dorit să fructifice oportunitățile existente pe piața procesării mierii de albine, achiziționând o linie de ambalat și îmbuteliat mierea la plic și caserole.

Un extras din acordul de finanțare încheiat de clientul nostru cu Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului este prezentat mai jos:

Proiectul se va implementa și desfășura într-o comună din județul Ialomița, însă și alte localități din țară cu tradiție apicolă pot reprezenta un loc propice unei asemenea investiții. În acest caz, putem concluziona că au fost factori determinanți care au dus la alegerea acestui loc pentru implementarea proiectului: existența unei cantități suficiente de miere de albine în zonă și apropierea de cea mai mare piață de desfacere din România, respectiv București.

Pregătirea proiectului pentru procesarea mierii de albine

Pregătirea proiectului pentru solicitarea unei finanțări nerambursabile presupune parcurgerea mai multor etape pe care le vom detalia în articolul de față:

 • alegerea codului CAEN adecvat pentru o activitate de îmbuteliat / ambalat miere la plicuri și caserole;
 • alegerea formei juridice potrivite;
 • stabilirea investiției necesare;
 • identificarea liniei de finanțare potrivite;
 • pregătirea documentației necesare;
 • depunerea proiectului.

Înainte ca pregătirea documentației să debuteze, antreprenorul trebuie să cunoască care este activitatea economică pentru care va dori să realizeze un proiect de investiții. În acest caz, pentru realizarea unei linii de procesare miere de albine, codul CAEN potrivit este 1089 – Fabricarea altor produse alimentare n.c.a. Acest cod cuprinde, alături de alte activități economice, și procesarea mierii și ambalarea ei în caserole, plicuri sau borcane.

După ce a fost stabilit cu precizie care este codul CAEN adecvat, va trebui să alegi forma juridică a societății tale, iar dintre toate variantele disponibile cea mai potrivită este cea a unei societăți cu răspundere limitată (SRL). Spre deosebire de o persoană fizică autorizată (PFA), un SRL poate accesa un număr mai mare de programe de finanțare, fiind considerată o formă juridică eligibilă în toate cazurile.

Iată în ce constă investiția într-o fabrică de procesare miere de albine

Primul lucru ce trebuie luat în calcul în cazul unei investiții într-o fabrică de procesare miere de albine, precum și în cazul oricărei alte investiții, este amplasamentul proiectului. În acest caz, termenul de fabrică este puțin forțat: este vorba, mai degrabă, de un spațiu de doar câteva zeci de metri pătrați care să poată permite amplasarea unei linii complet automatizate pentru procesarea și îmbutelierea mierii de albine.

Prin urmare, locația proiectului poate fi stabilită în cadrul unei mici hale de producție sau a unui spațiu de mici dimensiuni.

Unele programe de finanțare decontează construcția spațiului în care echipamentele se vor amplasa, în timp ce alte linii de finanțare, așa cum este și Start-up Nation 2018 permit doar achiziția sau închirierea unor spații deja existente.

După ce amplasamentul proiectului este stabilit, eventualele cheltuieli legate de spațiul de producție trebuie incluse în bugetul proiectului și se vor deconta ulterior de către finanțator.

Nu spațiul de producție este cea mai importantă parte a unui proiect ce urmărește realizarea unei fabrici de procesare miere de albine, ci chiar achiziția utilajelor și echipamentelor necesare în cadrul fluxului tehnologic.

O linie completă pentru procesat mierea de albine și ambalarea sau îmbutelierea acesteia în plicuri, caserole și borcane trebuie să cuprindă cel puțin aceste echipamente:

 • mașină pentru ambalat lichide vâscoase la pliculețe, caserole sau borcane;
 • compresor;
 • decristalizator cu omogenizator;
 • pompă de tras miere din decristalizator;
 • sistem de întindere folie suplimentar;
 • filtru miere la decristalizator;
 • detector de plic sau caserolă goală cu cântar;
 • sistem detectare nivel produs în cuvă.

Achiziția unei linii complete pentru procesare miere de albine și îmbutelierea sau ambalarea acesteia în plicuri, borcane și caserole este susținută și încurajată în cadrul tuturor programelor care acordă finanțare nerambursabilă din fonduri europene sau naționale. Pentru a spori șansele de finanțare ale proiectului său, antreprenorul trebuie să se asigure că investiția în echipamente de producție reprezintă cea mai mare componentă a proiectului său. Spre exemplu, programul Start-up Nation acordă un punctaj suplimentar proiectelor care investesc cel puțin 50% din suma solicitată în echipamente și utilaje de producție.

După ce echipamentele au fost stabilite, iar prețurile estimative ale acestora au fost trecute în bugetul proiectului, poți lua în calcul și achiziția unei mașini de transport pentru aprovizionarea cu miere de la apicultorii din zonă, dar și pentru livrarea plicurilor, caserolelor și borcanelor de miere către clienți. Mașina de transport trebiue să fie aleasă în funcție de cantitatea de miere procesată, prin urmare trebuie să fie o corelație precisă între capacitatea de transport a mașinii și cantitatea de miere îmbuteliată sau ambalată în fiecare lună.

Alte cheltuieli necesare pe care le poți include în bugetul proiectului tău pentru procesare miere și pentru care poți primi ajutor nerambursabil:

 • realizarea unui site de prezentare a firmei și a produselor sale;
 • realizarea unei campanii de promovare pe internet a mierii procesate;
 • achiziția de echipamente IT (cel puțin un laptop și o imprimantă pot fi justificate în cadrul proiectului, precum și a unor programe software (program de evidență a stocurilor și un program de contabilitate).

O investiție importantă pe care va trebui să o realizezi din fonduri proprii, pentru că în puține situații este decontată din fondurile nerambursabile pe care le accesezi, o reprezintă obținerea avizelor și acordurilor necesare pentru demararea activității, după ce proiectul este realizat.

Cea mai importantă autorizație de funcționare, în cazul unei fabrici de procesare miere de albine, o reprezintă autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor. Aceasta va fi necesară după finalizarea investiției, dar înainte de demararea activității de producție.

Față de toate aceste cheltuieli enumerate mai sus, programul Start-up Nation 2018 permite decontarea unor cheltuieli operaționale deosebit de importante în dezvoltarea oricărei afaceri debutante:

 • se pot deconta salariile și contribuțiile sociale pentru o perioadă de un an;
 • se pot deconta cheltuielile cu utilitățile necesare realizării proiectului pentru cel mult 12 luni;
 • se poate deconta chiria plătită pentru spațiul în care funcționează activitatea, de asemenea pentru 12 luni.

Toate aceste investiții vor trebui trecute în bugetul proiectului, valorile menționate în planul de afaceri reprezentând cheltuielile maxime pe care finanțatorul se obligă să le deconteze în cazul în care proiectul va fi selectat pentru finanțare. Prin urmare, nu trebuie să negociezi obținerea unor prețuri cât mai mici în etapa de pregătire a documentației, pentru că nu acesta este momentul în care investiția se realizează.

Între momentul depunerii proiectului și momentul achiziției activelor corporale sau necorporale pot trece, în unele cazuri, mai bine de șase luni de zile, iar valorile negociate foarte puternic în faza inițială s-ar putea să nu fie acoperitoare. În acest caz, va trebui să asiguri din fonduri proprii orice depășire a bugetului estimat inițial.

Alegerea programului de finanțare potrivit

Totuși, înainte de a porni la pregătirea documentației, va trebui să verifici care sunt programele de finanțare potrivite pentru proiectul tău și să-l alegi pe acela care îți permite să realizezi investiția în forma în care îți dorești. Pentru aceasta, este suficient să cunoști codul CAEN de mai sus și să îl introduci în această aplicație. După ce apeși ENTER, programul îți va prezenta doar acele programe de finanțare care permit finanțarea unui proiect pentru procesarea mierii de albine. În funcție de criteriile suplimentare prezentate în aplicație (locație, vechimea societății, mărimea ajutorului și contribuția proprie necesară), vei putea alege exact programul de finanțare cel mai potrivit.

În cursul anului 2017, programul de finanțare care îți permitea să realizezi o linie de procesare a mierii de albine, în cele mai avantajoase condiții, a fost Start-up Nation , iar acest lucru va rămâne valabil și în 2018 sau în anii următori.

Pregătirea documentației necesare pentru obținerea unei finanțări nerambursabile

Indiferent de programul de finanțare ales, documentația necesară este aceeași:

 • pregătirea unui plan de afaceri;
 • întocmirea unei cereri de finanțare;
 • obținerea unor documente suport.

Cel mai important document dintre cele amintite mai sus este, fără îndoială, planul de afaceri.

Acesta conține bugetul proiectului, așa cum a fost discutat anterior în cadrul acestui articol, dar și o estimare precisă a veniturilor potențiale și a cheltuielilor probabile pe care o fabrică de procesare a mierii de albine le-ar înregistra. La final, planul de afaceri trebuie să cuprindă o secțiune în care sunt prezentați câțiva indicatori economico-financiari ai investiției (profitul estimat, durata de recuperare a investiției, gradul de îndatorare, disponibilul de numerar anticipat, etc).

O fabrică de procesare a mierii de albine își va obține veniturile din vânzarea produselor sale către hoteluri, restaurante, cofetării, cafenele și ceainării și într-o mai mică măsură către persoanele fizice:

 • pliculețe cu miere;
 • caserole cu miere;
 • borcane cu miere.

În timp ce pliculețele și caserolele cu miere de albine se vor vinde către alte persoane juridice, în special cele care fac parte din industria HoReCa, borcanele cu miere se vor vinde mai degrabă către persoane fizice, prin intermediul unor magazine alimentare cu desfacere en-detail.

Prețul de vânzare poate fi estimat ușor, făcând o minimă documentare de piață și analizând viitoarea concurență din zona pe care o vizezi.

În același timp, orice plan de afaceri va ține cont de cheltuielile operaționale pe care această investiție le va genera, după finalizarea ei. Prin urmare, orice antreprenor va trebui să țină cont de următoarele cheltuieli:

 • cheltuielile cu forța de muncă (salarii și contribuții sociale);
 • cheltuielile cu materia primă, respectiv mierea de albine achiziționată de la apicultori;
 • cheltuielile cu utilitățile necesare (energie electrică, gaz, canalizare, apă caldă și rece, etc);
 • cheltuielile cu ambalajele necesare: folia pentru ambalat mierea în plicuri, caserolele sau borcanele utilizate;
 • cheltuieli generate de echipamentele achiziționate: amortizarea acestora, întreținerea periodică și reparațiile inerente, dar și cheltuielile cu asigurarea lor;
 • cheltuielile cu contabilitatea, promovarea online a afacerii sau mentenanța site-ului.

Acestea sunt doar cele mai importante cheltuieli pe care o fabrică pentru procesare miere de albine le are. Lista completă a cheltuielilor va trebui să o stabilești împreună cu firma de consultanță pe care o vei alege să îți scrie proiectul.

Depunerea proiectului la finanțator

După ce întreaga documentație este întocmită, consultantul pe care l-ai ales va trebui să depună cererea de finanțare, însoțită de celelalte documente necesare la finanțator, respectând termenul limită anunțat în cadrul apelului de proiecte.

Spre deosebire de situația întâlnită acum câțiva ani, în prezent documentația se depune în format electronic, direct pe site-ul finanțatorului. Fiecare program va avea alte proceduri pentru întocmirea documentației și transmiterea acesteia, astfel că vor trebui respectați pașii amintiți în Ghidul Solicitantului.

De asemenea, fiecare finanțator are un site diferit pe care va trebui să îl utilizezi. Spre exemplu, pentru depunerea proiectului în cadrul programului Start-up Nation va trebui să urmărești site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM).

În cazul în care ai întrebări legate de pregătirea unui proiect pentru procesare miere de albine, te rog să ne contactezi sau să ne lași un comentariu mai jos. Îți vom răspunde cu plăcere.

Mult succes!

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!