În 2019, antreprenorii pot accesa fonduri nerambursabile pentru demararea sau dezvoltarea propriilor afaceri. După Start-up Nation, închis la jumătatea lunii februarie, multe alte programe de finanțare vor fi lansate în lunile următoare, iar cele mai importante dintre ele sunt prezentate în cele ce urmează.

După ce Start-up Nation 2018-2019 s-a încheiat în 12 februarie cu peste 33.000 de proiecte depuse și zece mii dintre acestea urmând a fi selectate pentru finanțare, antreprenorii pot urmări în continuare și alte programe care sprijină afacerile debutante sau pe cele cu istoric. Dintre acestea, vom prezenta succint cele mai importante programe de finanțare ce urmează să fie lansate în lunile următoare:

1. Bucharest Start up City: finanțare acordată doar firmelor din Capitală

În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile doar firmele înregistrate în București după data de 1 ianuarie 2019. Măsura a fost pregătită de Primăria Municipiului București ca o alternativă de finanțare pentru antreprenorii din Capitală ce nu au mai putut accesa cu șanse reale programul Start-up Nation.

Finanțarea maximă acordată va fi de 50.000 de euro, iar antreprenorii trebuie să își asume o contribuție proprie de cel puțin 10%. Vor fi sprijinite industriile creative, activitățile de producție și servicii, în timp ce activitățile de comerț sunt cotate cu șanse mai mici de a primi finanțare.

Ghidul solicitantului este publicat în dezbatere publică până în data de 25 aprilie 2019, iar depunerea proiectelor poate începe în luna mai a acestui an.

2. Microindustrializare 2019: fonduri pentru producția de bunuri

Programul de Microindustrializare 2019 poate fi accesat de către firmele cu istoric de cel puțin un an calendaristic la data lansării sesiunii de depunere a proiectelor.

Fondurile alocate pot fi accesate doar de către întreprinderile din sfera producției de bunuri, precum:

 • industria alimentară;
 • textile;
 • mobilier, dar și prelucrarea lemnului;
 • activități de tipărire;
 • mase platice;
 • confecții metalice

Ajutorul acordat este de până la 450.000 de lei, iar antreprenorii selectați pentru finanțare trebuie să contribuie la rândul lor cu cel puțin 10% din valoarea proiectului.

Anul trecut, un număr de 176 de firme au fost selectate pentru a primi finanțare prin intermediul programului de Microindustrializare.

3. Programul de Comerț și Servicii 2019

Firmele cu activitate în sfera serviciilor sau a comerțului pot solicita finanțare nerambursabilă de până la 250.000 de lei prin intermediul acestui program de finanțare anual. La fel ca și în cazul programului de Microindustrializare, firmele solicitante trebuie să aibă cel puțin un an calendaristic la momentul deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor și să contribuie cu peste 10% din valoarea proiectului.

Proiectele pot fi depuse pentru activități precum:

 • servicii stomatologice;
 • servicii de contabilitate;
 • lucrări de construcții;
 • spălătorii și service auto;
 • activități fotografice;
 • activități veterinare.

Programul de Comerț și Servicii a finanțat un număr de 211 proiecte prin intermediul ultimei sesiuni din 2018.

4. Participarea la târguri interne sau internaționale

Întreprinderile care doresc să participe cu propriile produse la târguri interne și internaționale pot solicita finanțare nerambursabilă prin intermediul a două programe naționale:

 • programul de Meșteșuguri și Artizanat 2019;
 • programul de internaționalizare 2019.

Micii meșteșugari, dar și firmele care comercializează obiecte artizanale pot participa la un târg național organizat sub forma unei expoziții cu vânzare. Sunt decontate cheltuielile cu participarea la târg, transportul produselor și cazarea antreprenorilor pe durata târgului.

În același timp, antreprenorii care doresc să participe la târguri organizate în afara țării pot accesa fonduri prin intermediul programului de Internaționalizare. Fondurile alocale sunt de până la 50.000 de lei pentru fiecare solicitant și acoperă în proporție de până la 90% următoarele cheltuieli:

 • participarea la târguri și expoziții internaționale;
 • crearea identității vizuale (mărci, sigle, sloganuri, etc);
 • realizarea de site-uri web și aplicații mobile;
 • participări ale angajaților la cursuri de pregătire în țară sau străinătate.

5. Participarea la cursuri și conferințe de antreprenoriat

Antreprenorii debutanți, dar și cei cu experiență în afaceri pot participa la cursuri, workshopuri, conferințe pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale prin intermediul următoarelor programe de finanțare nerambursabilă:

 • programul EMPRETEC;
 • programul Femeia Antreprenor.

Femeile care dețin întreprinderi (asociat majoritar sau asociat unic) pot participa conferințe naționale dedicate femeilor antreprenor din România, dar și workshopuri regionale și evenimente internaționale.

Prin intermediul programului EMPRETEC, antreprenorii (indiferent de experiența în afaceri sau sex) pot participa la un atelier de lucru cu o durată de nouă zile dezvoltat de Universitatea Harvard.

Selecţia participanţilor în cadrul programului EMPRETEC se face în ordinea înscrierii în program și susținerea unui interviu.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!