Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat în dezbatere publică procedurile de implementare aferente unui număr de cinci programe de finanțare din fonduri naționale pe care antreprenorii le vor putea accesa în acest an. Potențialii beneficiari, dar și alte persoane interesate, pot trimite observațiile lor până în data de 6 martie 2020, urmând ca după această perioadă să fie publicate variantele finale ale ghidurilor solicitantului și să se anunțe perioada în care proiectele vor putea fi depuse pentru finanțare.

Ministerul Economiei a publicat pe site-ul propriu procedurile de implementare aferente următoarelor programe de finanțare din fonduri naționale:

  • Microindustrializare 2020;
  • Comerț și Servicii 2020;
  • Femeia Antreprenor 2020;
  • Meșteșuguri și Artizanat 2020;
  • EMPRETEC 2020.

Programul de Microindustrializare 2020

Antreprenorii din sfera producției care dețin societăți cu o vechime mai mare de doi ani calendaristici pot accesa până la 450.000 de lei pentru dezvoltarea propriilor afaceri. 

Bugetul disponibil pentru anul 2020 este de 65.000.000 de lei, ceea ce înseamnă că un număr minim de 145 de beneficiari vor fi selectați pentru finanțare în cadrul următoarei sesiuni de finanțare.

Banii pot fi utilizați pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice și IT, mijloace de transport, achiziția de spații de lucru, realizarea de pagini web, dar și alte cheltuieli. 

Ajutorul financiar nerambursabil acoperă până la cel mult 90% din valoarea eligibilă a investiției, astfel că beneficiarii vor fi obligați să acopere cel puțin diferența de 10%, precum și valoarea integrală a cheltuielilor neeligibile, atunci când acestea sunt necesare.

Ghidul solicitantului este publicat în dezbatere publică și poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Programul de Comerț și Servicii 2020

Prin intermediul programului de Comerț și Servicii 2020 se va acorda ajutor financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei / proiect solicitanților care dețin afaceri în sfera comercializării de servicii cu o vechime mai mare de doi ani calendaristici. 

Bugetul disponibil pentru anul 2020 este de 40.000.000 de lei, astfel încât numărul minim estimat al beneficiarilor din următoarea ediție este de 160.

 La fel ca și în cazul programului de Microindustrializare, beneficiarii vor fi obligați să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului, având în vedere faptul că ajutorul nerambursabil nu poate depăși 90% din această sumă. 

Banii pot fi utilizați pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice, IT și software, autoutilitare, mobilier comercial sau industrial, realizarea de site-uri web. 

Până la data de 6 martie 2020, procedura de implementare este publicată în dezbatere publică.

Programul Femeia Antreprenor 2020

În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile femeile antreprenor care au deja o afacere şi femei care doresc să-şi deschidă o afacere. 

Prin implementarea programului Femeia Manager 2020 se asigură participarea femeilor antreprenor la:

  • o conferință națională;
  • workshopuri (se decontează inclusiv cheltuielile cu transportul și cazarea);
  • conferințe internaționale (de decontează inclusiv cheltuielile cu transportul și cazarea).

Ghidul solicitantului este publicat în dezbatere publică până la data de 6 martie 2020.

Programul pentru Meșteșuguri și Artizanat 2020

Programul beneficiază de o alocare financiară de 890.000 de lei pentru anul 2020 și vizează organizarea Târgului naţional pentru artizanat şi meşteşuguri 2020 pe durata a trei zile. În acest an, târgul va fi organizat în Constanța, după ce în ultimele două ediții locațiile au fost alese în București și Brașov.  

În cadrul târgului naţional beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii (meşteşugăreşti şi de artizanat) și vor putea organiza la standul propriu sesiuni de ateliere de lucru.

În cadrul programului Meșteșuguri și Artizanat se asigură participarea gratuită la târg pe durata celor trei zile și se vor deconta cheltuielile privind transportul și cazarea. 

În acest an se estimează participarea unui număr de 100 de meșteșugari la târgul organizat prin intermediul acestei linii de finanțare. 

Până la data de 6 martie, procedura de implementare se va afla în dezbatere publică.

Programul EMPRETEC 2020

EMPRETEC este un program pregătire antreprenorială și asistență tehnică, prin intermediul căruia se asigură creşterea competitivităţii pe piaţa locală şi internaţională a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Grupul ţintă al programului include antreprenori existenţi sau potenţiali precum şi top manageri, inclusiv specialişti din organizaţii publice sau private.

Prin implementarea programului în anul 2020 se estimează acordarea de ajutor unui număr de minimum 100 de beneficiari, persoane fizice. Bugetul disponibil pentru acest an este de 504.000 de lei. 

Programul poate fi accesat de către cetățenii români sau străini vorbitori de limbă română și care au cel puțin studii medii la data transmiterii cererii de finanțare. 

Procedura de implementare poate fi consultată în cadrul acestei pagini.

Atenție!

Aceste proceduri de implementare sunt publicate în dezbatere publică, iar depunerea proiectelor nu este posibilă la data publicării acestui articol.

Înscrie-te pentru această finanțare

Trimite-ne un mesaj și te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi mai multe informații despre această finanțare.

11 + 14 =

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!