Întreprinderile mici și mijlocii din România, dar și alte categorii de solicitanți, vor putea obține în perioada următoare ajutoare financiare nerambursabile pentru capital de lucru și realizarea de investiții.

Măsurile de finanțare fac parte din Planul Național de Investiții și Relansare Economică lansat de către Guvern pentru susținerea mediului de afaceri din România.

Update: Aplicația electronică necesară depunerii cererilor de finanțare urmează să fie lansată până la data de 15 august, conform estimărilor lui Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Măsurile propuse în sprijinul mediului de afaceri se referă la:

 • asigurarea unor microgranturi pentru capital de lucru destinat microîntreprinderilor fără salariați, precum și persoanelor fizice autorizate sau cabinetelor medicale individuale;
 • asigurarea capitalului de lucru necesar IMM-urilor;
 • realizarea de investiții necesare pentru extinderea sau modernizarea capacităților de producție existente.

1. Microgranturi pentru capital de lucru

Prima măsură de sprijin vizează acordarea unor microgranturi de 2.000 de euro următoarelor categorii de solicitanți eligibili:

 • micro-întreprinderi fără salariați cu contract individual de muncă;
 • persoane fizice autorizate;
 • ONG-uri;
 • unele cabinete medicale individuale.

Bugetul total al acestei măsuri de finanțare este de 100 de milioane de euro, ceea ce asigură finanțarea unui număr de 50.000 de beneficiari în 2020.

Mai multe detalii despre condițiile pe care solicitanții trebuie să le îndeplinească sunt prezentate în cadrul acestui articol.

2. Granturi pentru capital de lucru 

Următoarea măsură de finanțare este destinată microîntreprinderilor și IMM-urilor afectate de Covid-19 și se acordă pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil acordat nu poate depăși 15% din valoarea cifrei de afaceri și este cuprinsă între 2.000 de euro și 150.000 de euro.

Granturile pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții:

 • au înregistrat profit operațional din activitatea curentă, în unul din ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare;
 • dispun de coparticipare la constituirea capitalului de lucru în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat;
 • mențin sau creează noi locuri de muncă.

Banii pot fi utilizați pentru acoperirea datoriilor curente sau restante, dar și pentru achiziția de echipamente, utilaje sau tehnologii.

Măsura beneficiază de un buget total de 350 de milioane de euro, fiind estimat un număr de 90.000 – 100.000 de beneficiari.

Mai multe detalii despre accesarea acestui program de finanțare sunt prezentate în cadrul acestui articol.

3. Granturi pentru investiții

Cea de-a treia măsură de sprijin destinată mediului antreprenorial afectat de pandemia Covid-19 vizează sprijinirea investițiilor realizate de microîntreprinderi și IMM-uri în perioada următoare.

Granturile pentru investiții au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse.

În cadrul acestui program de finanțare se solicită o cofinanțare din partea beneficiarilor în valoare de:

 • 15% din valoarea grantului solicitat – în cazul beneficiarilor din toată țara, cu excepția celor din București-Ilfov;
 • 30% din valoarea grantului solicitat – în cazul beneficiarilor din regiunea București-Ilfov.

Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investițiilor sunt în valoare de 550 de milioane de euro, fiind estimat un număr de până la 11.000 de beneficiari.

Ajutorul financiar nerambursabil poate fi utilizat pentru:

 • achiziția de teren (cel mult 10% din valoarea totală a grantului încasat);
 • realizarea sau achiziția construcțiilor;
 • achiziția de echipamente inclusiv echipamente IT, utilaje sau tehnologii.

Mai multe detalii despre această măsură de finanțare sunt prezentate în cadrul acestui articol.

Înscrie-te pentru această finanțare

Trimite-ne un mesaj și te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi mai multe informații despre această finanțare.

10 + 3 =

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!