Microîntreprinderile a căror activitate economică a fost afectată de Covid-19 vor putea accesa, în scurt timp, fonduri europene nerambursabile de 2.000 de euro. Grantul poate fi accesat o singură dată de fiecare solicitant și va putea fi utilizat pentru acoperirea unor datorii curente sau restante către furnizori, dar și pentru achiziția unor bunuri necesare continuării activității.

Măsura face parte din Planul Național de Investiții și Relansare Economică lansat de Guvern la începutul lunii iulie 2020 și vizează sprijinirea micilor afaceri pentru reluarea activităților economice afectate de pandemia Covid-19.

Update: Aplicația electronică necesară depunerii cererilor de finanțare urmează să fie lansată până la data de 15 august, conform estimărilor lui Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Cine poate accesa ajutorul financiar nerambursabil de 2.000 de euro

Microgranturile vor putea fi accesate de micile afaceri a căror activitate a fost afectată de Covid-19 și măsurile luate de autorități pentru prevenirea extinderii îmbolnăvirilor în rândul populației. 

Concret, acești bani pot fi obținuți de următoarele categorii de beneficiari eligibili:

 • micro-întreprinderile fără salariați cu contract individual de muncă;
 • persoane fizice autorizate;
 • ONG-uri;
 • cabinete medicale individuale din domeniul sănătății, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 și care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat pe perioada stării de urgență.

În plus, microgranturile de 2.000 de euro pot fi accesate doar de către solicitanții enumerați mai sus a căror activitate se regăsește în lista activităților eligibile pentru această măsură.

Fonduri IMM Covid: Valoarea grantului acordat

Prin intermediul acestei linii de finanțare, microîntreprinderile și celelalte categorii de beneficiari eligibili amintiți mai sus vor putea obține un ajutor financiar nerambursabil  de 2.000 de euro.

Cererile de finanțare depuse vor fi selectate la finanțare în ordinea depunerii cu respectarea condițiilor de eligibilitate.

Condițiile de eligibilitate 

Microgranturile de 2.000 de euro se acordă beneficiarilor care îndeplinesc toate condițiile de mai jos:

 • au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin unui an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția PFA /cabinete medicale individuale pentru care începerea activității poate să aibă loc până la data de 01.02.2020;
 • au obținut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data depunerii cererii de finanțare, cu excepția PFA-urilor, ONG-urilor și a cabinetelor medicale individuale;
 • își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin șase luni de la acordarea ajutorului financiar nerambursabil.

Fonduri IMM Covid: Tipurile de cheltuieli eligibile

După semnarea contractului de acordare a ajutorului de stat (contract de finanțare), beneficiarii vor putea utiliza suma de 2.000 de euro pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:

 • stocurile de materii prime, materiale și mărfuri;
 • datorii curente și restante față de furnizorii societății;
 • chiria spațiilor utilizate;
 • achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă;
 • cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului COVID-19;
 • cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente;
 • cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității curente pentru reluarea activităților economice.

Pentru a se asigura de corectitudinea cheltuielilor efectuate, statul va efectua verificări pe un eșantion de 1% din numărul total de beneficiari ai acestui program de finanțare.

Numărul estimat de beneficiari

Programul de finanțare beneficiază de un buget total de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un număr de 50.000 de potențial beneficiari.

Suma de 100 de milioane de euro acordată micilor afaceri este finanțată astfel:

 • 85.000.000 euro se alocă din fonduri europene;
 • 15.000.000 euro se alocă din cofinanțarea de la bugetul de stat.

Obligațiile asumate de către beneficiari

În urma obținerii finanțării nerambursabile și a efectuării cheltuielilor bugetate, beneficiarii vor trebui să respecte o serie de obligații contractuale, iar cele mai importante sunt următoarele:

 • menținerea activității economice timp de cel puțin șase luni după implementarea proiectului;
 • depunerea unui raport de progres privind cheltuielile efectuate în termen de 90 de zile de la data încasării ajutorului financiar nerambursabil.

Descarcă documente suplimentare

 • Lista codurilor CAEN eligibile la finanțare: Descarcă de aici.
 • Lista cheltuielilor eligibile în cadrul măsurii de microgranturi de 2.000 de euro: Descarcă de aici.

Înscrie-te pentru această finanțare

Trimite-ne un mesaj și te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi mai multe informații despre această finanțare.

11 + 7 =

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!