Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a publicat marți procedurile de implementare pentru primele cinci programe de finanțare ce vor fi lansate în cursul anului 2019. Este vorba, în primul rând, de programele pentru Comerț și Servicii, dar și de Microindustrializare, prin care întreprinderile mici și mijlocii din România pot solicita ajutoare financiare de până la 450.000 de lei.
Cinci programe de finanțare au fost lansate în dezbatere publică de către MMACA, antreprenorii putând accesa și în acest an fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea activităților de producție, comerț și servicii, dar și pentru participarea la târguri de meșteșugari sau la cursuri de antreprenoriat.

Printre măsurile de finanțare anunțate nu se numără pentru moment și procedura aferentă celei de-a treia sesiuni a programului Start-up Nation, aceasta putând fi anunțată la o dată ulterioară.

Iată care sunt programele de finanțare pentru care antreprenorii pot solicita fonduri nerambursabile în acest an:

1. Programul de Microindustrializare 2019

În cadrul acestui program sunt eligibile microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii care au la data deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor cel puțin un an calendaristic de la înființare.

Bugetul alocat acestui program de finanțare în 2019 este de 22.678.000 lei, iar fiecare proiect poate solicita un ajutor financiar maxim de până la 450.000 de lei. Astfel, în cursul anului 2019 se vor selecta pentru finanțare cel puțin 50 de proiecte, bugetul fiind de peste trei ori mai mic decât în 2018.

Sunt eligibile pentru ajutorul acordat prin programul de Microindustrializare 2019 doar activitățile de producție alimentară și bunuri din clasele CAEN 1, 2 sau 3, precum:

  • industria alimentară;
  • fabricarea produselor textile și de îmbrăcăminte;
  • fabricarea de mobilă.

Pentru moment nu au fost publicate celelalte documente necesare pregătirii proiectului, precum declarațiile pe proprie răspundere, modelul cadru al planului de afaceri sau grila de evaluare a proiectelor depuse.

Procedura de implementare pentru programul de Microindustrializare 2019 poate fi descărcată de aici.

2. Programul de Comerț și Servicii 2019

Firmele care desfășoară activități de prestare de servicii sau comercializare a bunurilor pot solicita, prin intermediul sesiunii ce se va lansa în 2019 un ajutor financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei.

Bugetul stabilit pentru acest an este de aproximativ 15,4 milioane de lei, ceea ce înseamnă că doar un număr de 61 de beneficiari pot fi selectați pentru finanțare la o valoare maximă a proiectelor. Spre deosebire de anul trecut, bugetul anunțat pentru 2019 este de peste trei ori mai mic.

Nici pentru acest program de finanțare nu au fost publicate pentru moment celelalte documente necesare pregătirii proiectelor (plan de afaceri, grilă de punctaj, declarații pe proprie răspundere).

Procedura de implementare pentru programul de Comerț și Servicii 2019 poate fi descărcată de  aici.

3. Programul pentru artizanat și meșteșuguri 2019

Programul de finanțare urmărește organizarea unui târg național pentru artizanat și meșteșuguri 2019 destinat micilor meșteșugari și promovarea prin intermediul acestui eveniment a produselor artizanale şi promovarea tradițiilor autohtone.

În 2019, târgul naţional pentru artizanat și meșteșuguri  va fi organizat în Brașov, urmând ca exponanții să fie selectați prin intermediul acestui program de finanțare.

Bugetul alocat pentru anul 2019 este de 890.000 lei, un număr de aproximativ 100 de meșteșugari urmând să beneficieze de finanțare nerambursabilă prin intermediul acestui program.

Ajutorul financiar nerambursabil constă în:

  • participarea gratuită la târg pentru aplicanții selectați în urma înscrierii în program.  
  • decontarea cheltuielilor de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora, dar nu mai mult de 2.000 de lei / beneficiar;
  • decontarea cheltuielilor de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului, respectiv până la 1.600 lei/beneficiar pentru maxim patru nopți de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană.  

4. Programul EMPRETEC 2019

EMPRETEC este un program de pregătire antreprenorială care oferă întreprinzătorilor instruire şi asistenţă tehnică în scopul creşterii competitivităţii pe piaţa locală şi internaţională a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Bugetul disponibil pentru sesiunea din acest an a programului este de 504.000 de lei, cel puțin 100 de beneficiari persoane fizice urmând să participe la activitățile de instruire antreprenorială.

În 2019 vor fi organizate patru workshopuri în București, Constanța, Craiova și Târgu Mureș.

Programul de dezvoltare a abilităților antreprenoriale este dezvoltat de Universitatea Harvard împreună cu Management Systems International şi McBeer & Co, acesta urmând să se desfășoare pe parcursul a nouă zile calendaristice.

La program se pot înscrie persoanele fizice române sau străine vorbitoare de limba română și care au studii medii sau superioare finalizate.

Participanții vor fi selectați în urma înscrierii online și a susținerii unui interviu cu trainerii programului.

5. Programul Femeia Antreprenor 2019

Femeile antreprenor sau cele care doresc să pornească afaceri în perioada următoare pot participa în mod gratuit la programe de informare antreprenorială sprijinite prin intermediul acestui program de finanțare.

Bugetul alocat acestui program de finanțare în 2019 este de 1.000.000 lei.

Iată care sunt activitățile susținute prin programul Femeia Antreprenor 2019:

  • organizarea unei Conferințe naționale dedicate femeilor antreprenor din România pentru maxim 400 de participante femei;
  • organizarea a 4 workshop-uri pentru maxim 160 de participante femei care dețin afaceri;
  • organizarea a 4 evenimente internaționale de tip business to business pentru maxim 80 de participante femei.

Locațiile și perioadele de desfășurare exacte ale Conferinței naționale, workshop-urilor, respectiv evenimentelor internaționale se vor publica ulterior pe site-ul www.aippimm.ro.

Atenție! Aceste programe de finanțare au fost publicate în dezbatere publică și nu sunt încă active. Depunerea cererilor de finanțare va fi posibilă doar după anunțarea sesiunilor de primire a proiectelor pe site-ul www.aippimm.ro

Ești interesat de această finanțare?

Trimite-ne un mesaj și te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi mai multe informații despre această finanțare.

12 + 12 =

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!