Obținerea unei finanțări din fonduri europene sau naționale este condiționată, în cele mai multe situații, de crearea unor noi locuri de muncă. Pentru acestea, antreprenorul își asumă obligația de a le menține pentru o perioadă îndelungată de timp, atât cât durează și perioada de monitorizare a investiției, ce poate ajunge la până cinci ani de zile. Ghidul solicitantului impune îndeplinirea mai multor criterii în privința creării unor posturi noi în cadrul societății.

Crearea de locuri de muncă reprezintă un element esențial al oricărui plan de afaceri, iar finanțatorul va urmări nu doar îndeplinirea acestei cerințe, ci și menținerea lor pentru o perioadă suplimentară după finalizarea implementării proiectului.

În cazul în care vrei să accesezi fonduri nerambursabile pentru realizarea unei investiții, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru detalierea, în cadrul planului de afaceri, a locurilor de muncă necesare funcționării optime a afacerii.

1. Stabilirea necesarului de personal suplimentar

Acesta trebuie să fie primul pas în cazul pregătirii unui plan de afaceri. Trebuie remarcat faptul că finanțatorul este interesat de crearea unor locuri de muncă suplimentare, care să se adauge celor existente în cadrul societății, atunci când firma are deja istoric și activitate începută.

Prin urmare, beneficiarul investiției va trebui să stabilească și să își asume numărul suplimentar de personal, în funcție de următoarele criterii:

 • care va fi capacitatea suplimentară de producție a societății, după ce investiția este realizată?;
 • își va putea asuma societatea menținerea acestor locuri de muncă după ce ajutorul financiar încetează?;
 • se pot justifica, în mod obiectiv, toate locurile de muncă ce sunt propuse?.

2. Stabilirea salariului de încadrare

După ce s-a stabilit numărul locurilor de muncă nou create, antreprenorul trebuie să stabilească salariul de încadrare, în funcție de mai multe criterii:

 • nivelul salariilor plătite în cadrul societății pentru o activitate similară;
 • nivelul salariilor plătite în ramura economică respectivă;
 • nivelul salariilor plătite de către concurenți.

Mai mult, locurile de muncă trebuie să fie create pentru o perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. Chiar dacă perioada contractului individual de muncă este încheiat pentru o perioadă nedeterminată, salariatul își poate da demisia sau poate fi demis, în condițiile legii, însă societatea trebuie să depună eforturi pentru a ocupa postul respectiv într-un timp rezonabil (deși nu este definit, timpul rezonabil este acceptat ca fiind de cel mult 30 de zile).

Fiind vorba de o normă întreagă, salariul de încadrare nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.900 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

În unele cazuri, așa cum se întâmplă în cazul programului Start-up Nation, cheltuielile cu salariul și contribuțiile sociale pot fi incluse în cadrul bugetului proiectului și decontate pentru o perioadă de cel mult 12 luni de zile. Limita maximă a salariului decontat în cadrul Start-up Nation a fost, în cursul anului 2017, de 3.137 de lei, dar înainte de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

În cadrul acestui program de finanțare, nvelul de salarizare pentru locurile de muncă nou create trebuie menținut pe durata de doi ani de la finalizarea implementării proiectului.

3. Calculul contribuțiilor sociale

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, sistemul asigurărilor sociale a fost reformat, cele mai importante contribuții trecând din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

Mai jos vom exemplifica calculul salariului minim pe economie, pornind de la formula de calcul a cheltuielilor salariale:

Cheltuielile salariale  = Contribuțiile angajatorului + Contribuțiile angajatului + Salariul net

Salariul minim pe economie este, așa cum am menționat anterior, de 1.900 de lei.

Contribuțiile angajatului sunt, în prezent, următoarele:

 • contribuția socială pentru pensii (CAS) în procent de 25% din salariul brut;
 • contribuția socială pentru sănătate (CASS) în procent de  10% din salariul brut.

Impozitul pe salarii este de 10%, redus de la începerea acestui an de la 16% și se aplică salariului brut din care s-au scăzut contribuțiile sociale și deducerea personală. Diferența rezultată reprezintă salariul net al angajatului.

Tot din acest an, angajatorul va achita o singură contribuție socială:

 • contribuția asiguratorie pentru muncă în procent de 2,25% din salariul brut.

Prin urmare, după cum se poate observa și în tabelul de mai jos, pentru un salariu brut de 1.900 de lei, vom avea următoarele valori:

 • salariul net este de 1.162 de lei;
 • contribuțiile angajatului sunt de 737 de lei;
 • contribuțiile angajatorului sunt de 43 de lei.

De asemenea, poți descărca calculatorul de salarii pentru a estima salariile nete, contribuțiile sociale și cheltuielile totale cu forța de muncă și în cazul proiectului tău.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!