Noul program de finanțare lansat de Primăria Municipiului București (PMB) vad debuta, cel mai probabil, în luna mai 2019, după parcurgerea procedurii de consultare publică. Conform ghidului solicitantului publicat în prezent, industriile creative lansate în București au cele mai mari șanse de a primi finanțare nerambursabilă, fiind singurele afaceri care pot acumula punctaj maxim în cadrul procedurii de evaluare. Dintre acestea, vom analiza în continuare cinci idei de afaceri pentru care poți obține până la 50.000 de euro.
Industriile creative, alături de activitățile de producție și servicii pot obține un ajutor financiar nerambursabil de până la 50.000 de euro în cadrul programului Bucharest Start up City ce va fi lansat în curând. Totuși, conform condițiilor publicate în dezbatere publică în prezent, afacerile creative sunt singurele care pot obține 100 de puncte în cadrul procedurii de evaluare tehnico-financiară.

Prin urmare, în continuarea articolului vom analiza cinci idei de afaceri din sfera industriilor creative ce pot primi finanțare nerambursabilă în sesiunea ce va începe în curând:

1. Bucharest Start up City: Servicii fotografice

Pasionații de fotografie își pot achiziționa echipamentele necesare prin intermediul acestui program de finanțare. Ajutorul financiar maxim este de 50.000 de euro, însă antreprenorii trebuie să contribuie financiar cu 10%-20% din valoarea proiectului.

De asemenea, prin intermediul codului CAEN 7420 – Activități fotografice, antreprenorii pot achiziționa cabine fotografice pe care să le închirieze diverselor evenimente organizate în București sau alte zone ale țării.

2. Bucharest Start up City: Birou de arhitectură

Fondurile disponibile prin intermediul acestui program de finanțare permit achiziția echipamentelor IT, a aplicațiilor software și a dotărilor (în special mobilier) necesare pentru dotarea unui birou de arhitectură.

Cei 50.000 de euro pot fi utilizați de asemenea pentru plata salariilor și a contribuțiilor sociale, a chiriei și a utilităților pentru primul an de la semnarea contractului de finanțare.

Alte activități similare care pot fi finanțate prin intermediul Bucharest Start up City:

 • cod CAEN 7112 – Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea;
 • cod CAEN 7410 – Activități de design specializat.

3. Înființarea unui studio de înregistrări audio

Echipamentele necesare dotării unui studio de înregistrări audio și editare muzicală sunt costisitoare, iar cei interesați de această afacere pot solicita sprijin financiar prin intermediul noului program lansat de PMB. Astfel, pot fi achiziționate următoarele echipamente:

 • echipamente IT (laptopuri, stații de lucru);
 • microfoane, dar și căști de studio;
 • recordere și mixere digitale;
 • aplicații software pentru plug-in-uri audio și efecte, dar și pentru editare;
 • elemente acustice de studio.

Antreprenorii din acest domeniu pot cere acoperirea unor cheltuieli pentru realizarea site-ului de prezentare sau a cheltuielilor operaționale pentru o durată de până la un an.

Alte activități similare care pot fi finanțate prin intermediul Bucharest Start up City:

 • cod CAEN 5911 – Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune;
 • cod CAEN 5912 – Activități postproducție cinematografică, video și de programe de televiziune.

4. Organizare de cursuri pentru copii sau adulți

Cursurile pentru copii au cunoscut o dezvoltare puternică în ultimii ani, pe măsura apariției noilor tehnologii (realitate virtuală și augmentată), dar și ca urmare a creșterii interesului părinților pentru activități educative suplimentare pentru copiii lor.

Fondurile pot fi utilizate pentru achiziția de laptopuri, monitoare, table interactive, proiectoare, dar și mobilier pentru dotarea sălilor de curs.

Similar, antreprenorii interesați de organizarea de cursuri pentru adulți trebuie să știe că pot desfășura aceste activități în baza codului CAEN 8559 – Alte forme de învățământ, indiferent dacă este vorba de cursuri acreditate sau nu.

La fel ca și în cazul cursurilor pentru copii, banii nerambursabili pot fi utilizați pentru achiziția echipamentelor IT, însă și alte achiziții pot fi realizate:

 • aplicații software;
 • crearea unui site de prezentare a serviciilor oferite;
 • mijloc de transport, în limita a 40.000 de lei / autoturism.

Totodată, dacă cererea manifestată pe piață este suficient de mare, cursurile pot fi organizate și în alte orașe sau regiuni ale țării, închiriind ocazional spații adecvate în centre de afaceri sau hoteluri.  

5. Bucharest Start up City: Sală de fitness

Cererea pentru servicii de întreținere corporală este în creștere constantă în ultimii ani, iar în București piața potențială este cea mai mare din țară. Prin urmare, deschiderea unei săli de fitness poate fi o idee profitabilă în timp, cu atât mai mult cu cât programul Bucharest Start up City poate deconta cheltuielile operaționale (utilități, salarii, chirii) pentru o perioadă de până la un an.

În funcție de specificul sălii de fitness, banii pot fi utilizați pentru a achiziționa:

 • echipamente de forță (aparate individuale sau multifuncționale, greutăți sau accesorii);
 • echipamente de aerobic (steppere, saltele, benzi elastice, greutăți);
 • echipamente cardio (benzi de alergare, biciclete, aparate de vâslit, steppere);
 • alte echipamente specifice.

Alte activități similare care pot fi finanțate prin intermediul Bucharest Start up City:

 • cod CAEN 9312 – Activități ale cluburilor sportive;
 • cod CAEN 9329 – Alte activități recreative și distractive n.c.a.

Alte afaceri din sfera industriilor creative

Întreaga listă a activităților creative, conform clasificării efectuate de PMB pentru acest program de finanțare poate fi descărcată gratuit de la finalul articolului sau poate fi consultată pe site-ul finanțatorului.

Printre alte activități cu șanse mari de finanțare în cadrul Bucharest Start up City se numără și următoarele industrii creative:

 • cod CAEN 8623 – Activități de asistență stomatologică;
 • cod CAEN 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană;
 • cod CAEN 5819 – Alte activități de editare;
 • cod CAEN 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client).

DESCARCĂ LISTA INDUSTRIILOR CREATIVE

Înscrie-te pentru această finanțare

Trimite-ne un mesaj și te vom contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi mai multe informații despre această finanțare.

12 + 4 =

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!