Profitul net înregistrat de companii se poate distribui asociaților și acționarilor și trimestrial, nu doar după aprobarea situațiilor financiare anuale, după ce un proiect de act normativ pentru schimbarea legii societăților comerciale și a legii contabilității a fost publicat în Monitorul Oficial în această săptămână. Deși este o măsură mult așteptată de către antreprenori, este de așteptat ca societățile să înregistreze o birocrație mai mare și costuri în creștere.

Actul normativ care prevede posibilitatea acționarilor și asociaților de a încasa dividende trimestrial a fost promulgată de președintele țării recent. Astfel, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 163/2018 pentru modificarea și completarea Legii contabilității, a Legii societăților comerciale, dar și Legea privind funcționarea cooperației.

Concret, “repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar. În limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profitul reportate și sumele retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sumele depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare intermediare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților după caz.”, se arată în Legea nr. 163/2018.

Măsura este apreciată de către antreprenori, aceștia având de-acum posibilitatea de a încasa mai des dividendele plătite de către societăți din profitul net obținut.

Totuși, plata dividendelor către asociați sau acționari se va efectua după întocmirea și aprobarea situațiilor financiare intermediare, la finalul fiecărui trimestru.

Veniturile din dividende se impozitează, conform art. 97, alin. 7 din Codul fiscal, prin aplicarea unei cote de 5% din suma acestora. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile din dividende revine societăților comerciale, la momentul plății dividendelor. Impozitul astfel calculat și reținut se va vira la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.

Start-up Nation 2018-

Măsura generează birocrație pentru firme

Deși așteptată de antreprenori, măsura va genera birocrație suplimentară și costuri pentru societățile comerciale:

Societățile care decid plata trimestrială a dividendelor vor trebui nu doar să întocmească situații financiare intermediare, ci și să le auditeze sau să le supună verificării cenzorilor. Astfel, situațiile financiare intermediare:

  • sunt supuse auditului, în situația în care persoanele care le întocmesc au obligația de auditare statutară a situațiilor financiare anuale;
  • sunt supuse verificării de către cenzori, în situația în care această obligație era în vigoare și pentru situațiile financiare anuale.

Societățile comerciale care vor întocmi situații financiare intermediare vor resimți, cu siguranță, și o creștere a costurilor operaționale privind plata contabililor, a auditorilor și a cenzorilor.

În continuare, persoanele fizice care obțin venituri din dividende pe parcursul unui an trebuie să întocmească și să depună declarația unică în scopul stabilirii contribuțiilor sociale pentru sănătate datorate.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și afla primul noutățile.

Intră în comunitatea Construim Proiecte.ro

Vei primi pe email informatii GRATUITE, utile pentru cresterea afacerii tale.

Felicitări pentru înscriere!